Beauty

Škola Kože – Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija je termin koji opisuje kožne promjene za koje je karakteristična pojava tamnih mrlja. Hiperpigmentacija je česta kožna tegoba i kod muškaraca i kod žena. Mrlje mogu zahvaćati velike površine kože ili biti limitirane na manje dijelove.

Neke studije pokazuju da se pigmentirana koža često smatra ‘starijom’ od kože s borama, jer kontrast u boji tena, privlači poglede. Iako su uzroci mrljama razni, uglavnom se vezuju uz proces starenja pa je njihova pojava stresna i može izazvati manjak samopouzdanja.

Uzroci hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija se javlja kada dio kože proizvodi višak melanina ili ga neravnomjerno raspoređuje. Melanin je pigment koji zapravo daje koži boju a pomoću njega se stvara zaštitna barijera koja štiti stanice kože. Melanin proizvode  stanice kože koje se nazivaju melanociti. Melanociti se nalaze u bazalnom, odnosno najdubljem sloju kože – epidermis.  Proizvodnja melanina se može poremetiti, odnosno višestruko uvećati i ubrzati uslijed genetskih predispozicija ili zbog nekog oštećenja nastalog uslijed slijedećih razloga:

  • Izlaganje suncu
  • Izlaganje plavom svjetlu od ekrana i elektroničkih uređaja
  • Reakcije na razna medicinska stanja
  • Osipi
  • Hormonalne promjene

Tako proizvedeni višak melanina neravnomjerno će se rasporediti u okolne stanice. One će s vremenom izbiti na površinu kože a manifestirati će se kao neujednačen ton, mrlje ili hiperpigmentacija.

Kako bi uspješno uklonili tamne mrlje, morate razumjeti pravi uzrok pojave i mjesto (dubinu) pojave pigmenta. Tretman liječenja hiperpigmentacija odnosi se na uklanjanje postojećeg tamnijeg pigmenta, blokiranje pretjerano aktivnih melanocita te ravnomjerno raspoređivanje melanina.

Jesu li tamniji tonovi kože skloniji tamnim mrljama?

Jedna od uobičajenih zabluda je da osobe s tamnijim tonom kože ne trebaju zaštitu od sunca budući imaju veću razinu melanina u koži. Upravo suprotno. Više melanina znači da je koža sklonija postupalnoj pigmentaciji i hormonskoj pigmentaciji te promjenama u teksturi kože. Ako imate tamniji ton kože, oštećenja od sunca mogu se manifestirati i kroz proširenje pora ili masniju kožu na tom dijelu lica. Tamniji ton također, neophodno, treba svakodnevnu upotrebu SPF-a i izbjegavanje izlaganja kože suncu nakon tretmana.

Vrste hiperpigmentacija

Melazma

Melazma uzrokuje tamne mrlje smeđe ili sivo-smeđe boje. Obično se javljaju na koži lica i često su prilično velike. Za razliku od drugih oblika hiperpigmentacije, koji se pojavljuju kao nasumične mrlje ili pjege, melazma se često (ali ne uvijek) pojavljuje u simetričnim uzorcima. Češća je kod žena a najčešće se pojavljuje po sredini lica, na čelu, obrazima, gornjoj usnici, nosu i bradi. Može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela poput vrata i ruku. Melazma je, za liječenje, puno teži oblik hiperpigmentacije jer se javlja duboko u koži. Melanociti mogu taložiti melanin čak u srednjem sloju kože.
Što uzrokuje melazmu?

Melazma je jedan od najčešćih oblika hiperpigmentacije. Uzrok pojave, najčešće se povezuje s abnormalnom aktivnošću melanocita. S obzirom da se češće javlja kod žena, smatra se da veliku ulogu u pojavi melazme predstavljaju hormonske promjene. Melazma se često može razviti tijekom trudnoće, za vrijeme dojenja, uzimanja hormonskih kontraceptiva ili kao rezultat hormonskih terapija. Opekline, IPL i prekomjerno izlaganje suncu također mogu izazvati melazmu.

Kako liječiti melazmu?

Melazma je vrlo osjetljiva na sunčevu svjetlost, pa se često ističe da ne postoji brzo i trajno rješenje jer se, čak i uz brižljivu zaštitu od sunca, često može ponovno pojaviti. Ako ste uporni i temeljiti kada je u pitanju režim njege kože i zaštita od sunca ovu neugodnu promjenu možete držati pod kontrolom.

Našu genetiku i način na koji su naši melanociti programirani ne možemo promijeniti ali našoj koži možemo olakšati funkciju. DermaWise Gel za Posvjetljivanje Osjetljvih Dijelova Kože kao i Gel za Posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja ciljani su gelovi za njegu kože s tamnim mrljama. Pomoći će posvijetliti postojeće mrlje, poboljšati izgled kože i istovremeno spriječiti nakupljanje melanina. Režim je to koji je usmjeren na prevenciju i kontrolu prije svega jer je prvenstveno važno stabilizirali i vratili zdravlje koži kako bi se spriječilo daljnje nakupljanje melanina.

Melazmu je često potrebno liječiti kod dermatologa. To je posebice izraženo ako se melazma nalazi unutar dermisa. Ova vrsta hiperpigmentacije obično zahtijeva liječenje kremama na recept poput hidrokinona i retinola.
Važno je znati da istraživanja vezana uz hidrokinon, upozoravaju da se radi o vrlo jakom kemijskom spoju. Ukoliko se koristi duže vriijeme ili se koriste jake koncentracije, hidrokinon koji može uzrokovati postupalnu hipopigmentaciju, odnosno gubitak pigmenta ili okronozu , odnosno taloženje sivog pigmenta u koži. Svakako se, prije no što ćete koristiti ovaj spoj koji prvenstveno uništava melanocite zadužene za proizvodnju melanina, posavjetujte svojim dermatologom.

Izlaganje kože suncu čak i na pet minuta može uzrokovati ponovnu pojavu melazme i poništiti sav vaš trud.

Sunčane mrlje

Sunčane mrlje, koje se nazivaju staračke pjege, jetrene mrlje ili solarni lentigo, su ravne, male, svijetlo ili tamno-smeđe mrlje. Primjećujemo ih na područjima kože izloženim suncu, kao što su lice, vrat, prsa, ramena, nadlanice ili nadlaktice. Vjerojatnije je da će se pojaviti nakon 50-e godine ali se mogu javiti i kod mlađih osoba ukoliko provode puno vremena na suncu. Češće se javljaju kod ljudi svijetlije puti i za razliku od pjegica koje izblijede kad se ne izlažemo suncu, sunčane pjege ne blijede. Ove mrlje također mogu izazvati i suptilnu promjenu u teksturi kože. Bilo kakve promjene na koži treba provjeriti kod liječnika ili dermatologa kako bi se isključio melanom.
Što uzrokuje sunčane mrlje?

Kao što naziv sugerira, sunčane mrlje često su uzrokovane izlaganjem suncu, ali se također mogu razviti tijekom vremena, kako starimo. Što više vremena provedemo izloženi UV svjetlu, to će se više melanina osloboditi jer sunčane zrake potiču melanocite na povećanje njegove proizvodnje.

Kako liječiti sunčane mrlje?

Sunčane ili staračke mrlje ne zahtijevaju medicinsko liječenje. Ukoliko primjetite pojavu novih ili promjenu boje ili veličine vaših mrlja, ukoliko su mrlje nepravilnog oblika ili primjetite krvarenje ili neobičnu kombinaciju boja svakako se obratite vašem doktoru. Ove promjene mogu biti znak melanoma.

Nažalost, oštećenje od sunca je nepopravljivo. Vaša koža pamti svaki sat izlaganja suncu i učinci su kumulativni. Rezultat pretjeranog izlaganja suncu uzrokuje prerano starenje i često se pokazuje kao hiperpigmentacija. Usporiti proces starenja možemo adekvatnom zaštitom kože od daljnjeg propadanja. DermaWise Gel za Posvjetljivanje Osjetljvih Dijelova Kože kao i Gel za Posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja ciljani su gelovi za njegu kože s tamnim mrljama. Pomoći će posvijetliti postojeće mrlje, poboljšati izgled kože i istovremeno spriječiti nakupljanje melanina. Režim je to koji je usmjeren na prevenciju i kontrolu prije svega. Kasnije se u  večernju rutinu mogu uključiti proizvodi koji sadrže npr. retinol ali je prvenstveno važno stabilizirali i vratili zdravlje koži.

Postupalna Hiperpigmentacija

Postupalna hiperpigmentacija (PIH) vrlo je česta. Javlja se kao posljedica akni, traume, ekcema, osipa, opeklina, depilacija i sl. Ova vrsta hiperpigmentacije često se javlja kao posljedica korištenja kozmetičkih sredstava koja sadrže sastojke koji izazivaju iritacije. U najčešće uzročnike takvih upala ubrajaju se parabeni, umjetne boje i mirisi, silikoni, polietilen glikol (PEG), triclosan, poliakrilamid, BHA i BHT, petrokemikalije i UV filteri.
Idealan fotoprotektivni filter

SPF zaštita i hiperpigmentacija

S obzirom da se u redovan, svakodnevni režim i njegu hiperpigmentirane i kože sklone tamnim mrljama, obavezno uključuje UV zaštita ,odnosno kreme s SPF-om, posebno bismo napomenuli da su UV filteri čest uzrok iritacija a time i postupalnih mrlja. U zadnje vrijeme UV filteri se povezuju s raznim zdravstvenim rizicima, hormonalnim poremećajima, poput poremećaja rada štitnjače. S obzirom da se nanose na kožu njihova primjena se povezuje s alergijama i dermatitisima. Sredstva za zaštitu od sunca jedan su od češćih uzročnika fotoalergijskog dermatitisa. Osim navedenog, UV filteri smanjuju sintezu vitamina D a time nedvojbeno smanjuju vaš imunitet.

UV filteri se mogu pronaći u raznim kremama za lice i tijelo. Dolaze u obliku losiona, krema, gelova, sprejeva, pjene i sl . Većina proizvoda s UV zaštitom koristi kombinaciju UVA i UVB zaštite, odnosno od dva do šest kemijskih filtera. Neki od sastojaka koji se koriste u sredstvima za zaštitu od UV zračenja su kaolin, talk, kalcij karbonat, magnezij oksid, titan dioksid, a od novijih spojeva svobenzon, bemotrizinol, bisoktizol, oksibenzon i sl. Upravo je oksibenzon jedan od najprozivanijih sastojaka kad je u pitanju negativan utjecaj na naš endokrini sustav. Idealni fotoprotektivni flteri trebaju pružiti potpunu zaštitu od zračenja ali i biti potpuno sigurni, neiritativni, netoksični te kemijski inertni i fotostaibilni.

Mineralni filteri su sigurnije alternative kemijskim filterima. Pružaju jednako učinkovitu zaštitu, a nisu štetni. Jedini filteri za koje je FDA izdala potvrdu da su potpuno sigurni su cinkov oksid (eng. zinc oxide) i titanij dioksid (eng. titanium dioxide). Ukoliko ste skloni tamnim mrljama obavezno birajte SPF zaštitu na bazi mineralnih filtera a izbjegavajte slijedeće filtere: eng. oxybenzone, homosalat, octisalate, octocrylene, octinoxate (octyl methoxycinnamate).

Kako prepoznati postupalne mrlje?

Mrlje se mogu pojaviti nekoliko dana nakon ozljede, a obično su male, lokalizirane i tamnije crvenkasto-smeđe u usporedbi s vašom normalnom bojom kože.

Što uzrokuje postupalne mrlje?

Čest uzrok postupalne hiperpigmentacije su akne ili uklanjanje dlačica.

Na mjestu gdje je bila akna javlja se postupalni eritem. To je kožna reakcija uzrokovana ozlijeđenim ili upaljenim krvnim kapilarama a manifestira se kao crveno-ružičasta mrlja. Vrlo je važno ne dirati akne i ne istiskivati ih silom jer tako možete povećati upalu i upaljeno područje a time i pigmentaciju na tom području.

Pazusi, bikini i intimna zona, također su skloni hiperpigmentaciji kože zbog brijanja ili depilacija. Načini uklanjanja dlačica bez obzira uklanjate li ih britvicom, pincetom, voskom, šećernom pastom, kemijskim sredstvima ili IPL-om mogu izazvati upalu a time nakupljanje melanina i hiperpigmentacije. Ukoliko dlačica, nakon uklanjanja ne izbije na površinu, nastaviti će rasti ispod kože. Kada dlačica nastavi rasti u koži, tijelo je tretira kao strano tijelo. Javljaju se simptomi koji uključuju bol, svrbež, crvenilo ili oticanje a na tim mjestima primjetiti ćete okrugle kvržice, papule ili gnojne krvžice, pustule.

Mnoge će žene primjetiti hiperpigmentaciju na unutarnjoj strani bedra, bikini zoni, pazuhu ili vratu, odnosno na područjima visokog trenja. Ta su područja često podložna upalama uslijed trljanja i trenja.  Izlaganje suncu pogoršava postojeću postupalnu pigmentaciju i melazmu, a također može stvoriti hiperpigmentaciju koja već nije postojala (poznatu kao nespecifična hiperpigmentacija).

Što je zajedničko u liječenju tamnih mrlja?

Bez obzira jesu li vaše tame mrlje melazma, sunčane mrlje ili postupalne mrlje, najveća stvar koju možete učiniti kako biste zaštitili svoju kožu od hiperpigmentacija svih vrsta je korištenje gela/seruma koji inhibira tirozinazu koji se nanosi ujutro i navečer.

DermaWise Gel za posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja i Gel za Posvjetljivanje Osjetljivih Dijelova Kože, prirodnog su porijekla. Sadrže minimalni broj sastojaka jer su u formulaciju uključeni aktivni sastojci a štetni su izostavljeni. Naši gelovi ne sadrže iritanse poput parabena ili umjetnih boja i mirisa. DermaWise Gelovi, ujednačiti će postojeći ton kože, inhibirati će tirozinazu sprječavajući tako aktivaciju melanocita te istovremeno osigurati ravnomjerno taloženje pigmenta.
Ujednačavanje tona i sjaj kože najzahvalniji je rezultat kojeg vidimo nakon tretiranja našim DermaWise Gelovima. Naši su kupci oduševljeni svojim fotografijama prije i poslije korištenja naših proizvoda..

Kod svih tretmana hiperpigmentacije važno je biti strpljiv, oprezan i dosljedan s primjenom. Mjeseci ulaganja u njegu kože i tretmane mogu se poništiti neopreznim izlaganjem UV zračenju.

Svakodnevno nošenje visokog faktora SPF, preporučeno s mineralnim filterima, koji pružaju UVA i UVB zaštitu je također ključno.
Zaštitni faktor trebate nanositi svaki dan, čak i ako je vani oblačno pa čak i ako ostajete u zatvorenom prostoru u kojem ima dnevnog svjetla!
Važno se je zaštititi i od plave svjetlosti, odnosno vidljive svjetlosti koju emitiraju zasloni naših prijenosnih računala i mobilnih telefona (HEV). HEV uzrokuje foto starenje te naravno hiperpigmentaciju.

Dobro je steći naviku njege kože ujutro i navečer te naviku redovitog nanošenja zaštitnog faktora tijekom dana. Izbjegavajte sunčevu svjetlost ili potražite hlad između 10h i 16, nosite šešir širokog oboda, sunčane naočale i odjeću koja pomaže blokirati sunčevu svjetlost.

Ako patite od postupalnih tamnih mrlja kao posljedice akni, nemojte dirati akne i mrlje jer to povećava upalu i hiperpigmentaciju. Izbjegavajte prskanje parfema ili nanošenje losiona za tijelo ili losiona poslije brijanja izravno na kožu jer to može uzrokovati hiperpigmentaciju. Izbjegavajte koristiti kreme za lice, sapune, mlijeka za tijelo koje u svom sastavu imaju sastojke koji izazivaju iritacije jer iritacije mogu izazvati postupalne tamne mrlje. Nemojte koristiti preparate koji sadrže umjetne boje i mirise, parabene, silicone, sulfate. Izbjegavajte iritanse poput kemijskih UV filtera poput oxybenzone, octisalat, homosalat I sl. Izbjegavajte proizvode koji sadrže triklosan, BHA, BHT, polietilen glikol, sodium lauril sulfat, sodium lauret sulfat, amonij lauret sulfat i sl.

Nemojte krenuti uklanjati mrlje laserom ili kemijskim pilingom a da prethodno niste stabilizirali i vratili zdravlje svoje kože. Važno je prije svega imati režim usmjeren na prevenciju i kontrolu. Laseri i pilinzi uklonit će tamne mrlje, ali neće liječiti njihov uzrok, pa će se hiperpigmentacije stalno vraćati. Učinkovito liječenje hiperpigmentacije zahtijeva predanost i ustrajnost.

Od sredstava protiv tamnih mrlja tražite: ``Maksimum učinkovitosti uz minimum iritacija!``

Prije no što se odlučite koristiti proizvode na bazi hidrokinona, imajte na umu da se radi o vrlo jakom kemijskom spoju koji može uzrokovati postupalnu hipopigmentaciju, odnosno gubitak pigmenta. Također, hidrokinon može uzrokovati okronozu, odnosno taloženje sivog pigmenta u koži.  Svakako se, prije no što ćete krenuti koristiti ovaj spoj posavjetujte sa svojim dermatologom.

Kada je riječ o proizvodima za njegu kože koji ne sadrže hidrokinon, birajte proizvode koji potiču staničnu obnovu i koji sadrže aktivne tvari koje liječe promjenu boje kože. Takvi prirodni proizvodi su DermaWise Gel za Posvjetljivanje Osjetljvih Dijelova Kože i Gel za Posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja. Zapravo, birajte ključne sastojke jer su oni odgovorni za djelotvornost proizvoda. Pravi odnos koji tražite je maksimum djelatnih tvari i minimum štetnih sastojaka. Maksimum učinkovitosti uz minimum iritacija!

DermaWise Gel za Posvjetljivanje Osjetljvih Dijelova Kože kao i Gel za Posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja ciljani su gelovi za njegu kože s tamnim mrljama.

U svom sastavu sadrže: Biochanin A i arbutin iz biljki

  1. Biochanin A –  izoflavon kojeg nalazimo u sastavu crvene djeteline. Biochanin A djeluje na smanjenje hiperpigmentaciju inhibiranjem enzima tirozinaze koji uzrokuju proizvodnju melanina. Osim toga, Biochanin A djeluje na smanjenje melanogeneze, odgovorne za nastanak dugotrajne pigmentacije
  2. Arbutin – dobiven iz biljke medvjetke, prirodni je derivat hidrokinona koji sprječava stvaranje melanina

DermaWise Gel za Posvjetljivanje Osjetljvih Dijelova Kože  i Gel za Posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja pomoći će posvijetliti postojeće mrlje, poboljšati izgled kože i istovremeno spriječiti nakupljanje melanina. Režim je to koji je usmjeren na prevenciju i kontrolu prije svega. Prvenstveno je važno stabilizirali i vratiti zdravlje koži. Našu genetiku i način na koji su naši melanociti programirani ne možemo promijeniti ali našoj koži možemo olakšati funkciju

Gel za Posvjetljivanje i Korekciju Tamnih Mrlja

Original price was: 30,50 €.Current price is: 25,93 €.

DermaWise formulacija za blistavu kožu bez tamnih mrlja

Ovaj gel učinkovito posvjetljuje i izjednačava pigment i ton kože. Uklanja tamne mrlje uzrokovane starenjem i hormonalnim promjenama te mrlje od sunca odnosno UV zračenja. Reducira ožiljke od akni, depilacije i stare ožiljke. Zahvaljujući „water“ formulaciji i sinergiji aktivnih prirodnih sastojaka djeluje protiv suhoće i dubinske dehidracije i vraća koži blistav sjaj.

Gel za Posvjetljivanje Osjetljivih Dijelova Kože

Original price was: 30,50 €.Current price is: 25,93 €.

DermaWise Gel za posvjetljivanje osjetljivih dijelova kože djeluje dokazano učinkovito na ujednačavanje tona kože vaših najintimnijih dijelova kao i bikini zone, unutarnje strane bedara, prepona, pazuha, koljena i sl. Idealan je za uklanjanje mrlja uzrokovanih depilacijom kao i ožiljaka od akni, uraslih dlačica, postupalnih hiperpigmentacija te sunčanih i hormonalnih mrlja. Primjenom ćete postići uravnoteženiji i svijetliji put kože te ćete smanjiti intenzitet i pojavu novih tamnih mrlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)