Beauty

Vaginalna suhoća – 7 sastojaka lubrikanta koje ne želite ni blizu vagine

Vaginalna suhoća –  sigurnost prije svega.

Kao dio procesa ženskog odgovora na spolni podražaj, događa se samopodmazivanje vagine. Na taj način spolni odnos postaje ne samo moguć i lakši već ugodniji i sigurniji. Međutim, vaginalna suhoća nam se ponekad može pojaviti bez obzira na nivo uzbuđenja. Ponekad nam jednostavno nedostaje vlažnosti.

Vaginalna suhoća može se javiti uslijed hormonalnih poremećaja koji se događaju kao posljedica ulaska žene u period menopauze ili porođaja, za vrijeme dojenja, usljed korištenja kontracepcijske pilule ili nekih drugih lijekova poput antidepresiva ili nekih antibiotika. Nedovoljna produkcija vaginalnog maziva javlja se također i kao posljedica kemoterapije ili nekih medicinskih stanja poput dijabetesa, autoimunih bolesti ili stalnog stanja stresa.

Koji god da je razlog vaginalne suhoće, lubrikant je idealan i čarobni dodatak koji vam može uvelike pomoći.

Ako vas muči vaginalna suhoća, lubrikant može pomoći

Lubrikant dolazi u tri osnovne kategorije: na bazi vode, na bazi silikona i na bazi ulja a neki toj podjeli dodaju i četvrtu kategoriju, tzv. hibride.

Što će vam odgovarati i u kojem trenutku, najbolje je da otkrijete sami ali prije no što krenete u kupovinu lubrikanta imajte na umu slijedeće:

  • lubrikanti na bazi vode su uglavnom kompatibilni s kondomima i seksualnim igračkama. Najmanje su iritabilni, pH im se može regulirati ali su najmanje “izdržljivi” pa ih je kod dugometražnih spolnih odnosa, potrebno dodati.
  • lubrikanti na bazi ulja mogu razgraditi lateks, pa se ne slažu dobro s kondomima niti sa seksualnim igračkama. Osim toga, ulje se puno duže zadržava na stijenkama vagine, odnosno teže se čisti a osim toga uljni sloj može zatvariti pore. Na taj način vaginalna flora se mijenja, mijenja se pH vagine i mogu se javiti infekcije poput bakterijske vaginoze.
  • lubrikanti na bazi silikona su izdržljiviji, odnosno, manje ih je potrebno dodavati tijekom odnosa ali im se pH ne može regulirati, odnosno mogu imati pH bitno različit od pH zdrave vagine a samim tim mogu potaknuti ili uzrokovati disbalans, infekcije i upale.

Ako vas zanima što se nalazi u lubrikantima, niste jedini. U prošlosti ste iskusili nelagodu s nekim lubrikantima ili samo želite biti sigurni u svoj dobar izbor?

Donosimo vam 7 sastojaka lubrikanta koje ne želite ni blizu svoje vagine.

7 sastojaka lubrikanta koji su potencijalno najčešći uzročnici iritacija:

1. Propilen glikol

Ovo je vrlo čest sastojak intimnih lubrikanata. Ima mnoge funkcije pa djeluje kao humectant i konzervans ali ako ste na njega osjetljivi, to je sastojak koji može uzrokovati vaginalnu iritaciju. Postoji puno upozorenja u vezi s propilen glikolom jer se ponekad koristi kao antifriz. Općenito se smatra sigurnim kao dodatak hrani i navodno ne bi trebao izazvati probleme ukoliko se koriste normalne količine lubrikanta. Ako vas muči vaginalna suhoća, radije izbjegnite ovaj sastojak.

2. Parabeni

Postoji jako puno rasprava oko parabena ili grupe kemikalija koje se koriste kao konzervansi.  Parabeni se u zadnje vrijeme optužuju da su endokrini disruptori, odnosno da im je djelovanje slično estrogenu. Neke studije govore da čak povećavaju šanse za dobivanje raka dojke. Iz tog razloga radije izbjegnite parabene u svojim proizvodima za osobnu njegu.

3. Petrolej ili sastojci na bazi petroleja

Petrolej i sastojci na bazi petroleja se rijetko nalaze u sastavu intimnih lubrikanata ali  ukoliko želite za svoju vaginu najbolje, zaboravite na upotrebu vazelina ili dječjeg ulja kao zamjenu za lubrikant. Ova ulja kao i mnoga druga mogu se jako dugo zadržati u vašoj vagini i tako utjecati na promjenu pH. Tako znatno povećavate šansu za infekciju poput bakterijske vaginoze.

4. Nonoxynol-9

Ovu kemikaliju sadrže mnogi spermicidi. Kao što će onemogućiti spermije tako ova kemikalija može djelovati na dobre i na loše bakterije koje se prirodno nalaze u vagini. Kad god se taj odnos poremeti to može rezultirati infekcijom kao što je bakterijska vaginoza. Ako ste osjetljivi na ovu kemikaliju, svakako provjerite sastav kondoma koje koristite jer mogi dolaze već pripremljeni sa spermicidnim lubrikantom.

5. Klorheksidin glukonat

Ovo je sastojak kojeg možete pronaći uglavnom u antibakterijskim lijekovima. Ne znači da će kod vas izazvati iritacije ili upale ali ukoliko je sastojak koji se nalazi u vašem lubrikantu a imate osjetljivu vaginu ili neku vrstu crvenila ili iritacije, bolje potražite lubrikant bez tog sastojka.

6. Umjetni mirisi

Umjetni mirisi mogu izazvati iritacije poput crvenila, svrbeža kože ili osipa a suha koža je podložnija takvim reakcijama.

7. Umjetna bojila

Neke vrste umjetnih bojila povezuju se s ozbiljnim medicinskim stanjima i alergijama a neke druge, mogu izazvati preosjetljivost kože, hiperpigmentacije, iritacije, crvenilo, ekceme, osip i sl.

Kako izabrati pravi lubrikant?

Ukoliko ste skloni alergijama, infekcijama ili jednostavno imate osjetljivu vaginu ili vas već muči vaginalna suhoća, pokušajte izbjeći sastojke koji se povezuju s iritacijama.

Birajte lubrikante prirodnog porijekla i formulacije sa što manje sastojaka. Koji god lubrikant izabrali, provjerite mu sastav i provjerite mu pH. Birajte lubrikante s pH zdrave vagine. Ukoliko pH nije naveden pitajte proizvođača a ukoliko vam ne žele dati taj podatak, zaobiđite taj lubrikant u velikom luku.

DermaWise SLICK i SLICK Boost, intimni su lubrikanti prirodnog porijekla. Naša formulacija bez štetnih sastojaka čuva vašu vaginalnu floru i ne izaziva iritacije.

SLICK Intimni Lubrikant Na Bazi Vode – 150ml

13,18 

Prirodni Intimni lubrikant na bazi vode i Aloe Vere

Intimni lubrikant, premium kvalitete, na bazi vode i Aloe Vere.  Receptura koja savršeno imitira prirodnu vaginalnu vlagu.  Ne izaziva iritacije, štiti vaginalnu floru i podržava zdravu Ph vrijednost. Idealan je izbor za žene, muškarce i za parove. Sadrži 99,5% sastojaka prirodnog porijekla.

Ne sadrži parabene, silicone,  umjetna bojila i mirise – ph optimalan 3.5 – 4.5- ispitan pod nadzorom ginekologa

SLICK Boost Intimni Lubrikant Sa Stimulansima – 120ml

15,73 

Intimni lubrikant sa stimulansima za nju, za njega i za parove! Osjetite toplinu i trnce!

SLICK Boost je intimni lubrikant sa stimulansima. Sadrži ekstrakte Guarane i Ginsenga  koji izazivaju trnce, lagano zagrijavaju te pojačavaju intenzitet orgazma.  Ovaj premium intimni lubrikant, sadrži 99.5% sastojaka prirodnog podrijetla. Formuliran je na bazi vode i Aloe Vere. Ne izaziva iritacije, štiti vaginalnu floru i podržava zdravu pH vrijednost. SLICK Boost je idealan izbor za žene, muškarce i za parove.

Ne sadrži parabene, silicone, umjetna bojila i mirise – pH 3.5 – 4.5– ispitan pod nadzorom ginekologa

 

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. Obratite se svom ginekologu prije uporabe bilo kojeg preparata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)