Beauty

Suhoća rodnice i bolni spolni odnosi

Mnoge žene muči suhoća rodnice. Mnoge zbog toga imaju bolne spolne odnose. Brojni su razlozi zbog kojih  može doći do boli tijekom penetracije ali vaginalna, odnosno suhoća rodnice je vrlo čest razlog. Taj se problem javlja češće kod žena u periodu menopauze ali može se javiti i puno ranije.

Simptomi suhoće rodnice

Simptomi suhe rodnice su bol prilikom spolnog odnosa, crvenilo, promijenjen pH vagine. Osim toga povećane su mogućnosti infekcija mokraćnog i genitalnog sustava a sve to uzrokuje izostanak spolne želje, odnosno pad libida.

Uzroci zbog kojih se javlja suhoća rodnice

Suhoća rodnice javlja se zbog pada razine hormona estrogena, zbog dojenja ili zbog korištenja određenih lijekova poput hormonalne kontracepcije, antihistaminika, antidepresiva ili čak antibiotika. Osim toga, javlja se kao posljedica kemoterapije, histerektomije, dijabetesa ili uslijed Sjorgenovog sindroma. Suhoća rodnice može se javiti I kao reakcija na neadekvatne sapune ili sprejeve, kondome, spermicide ali i na krivi lubrikant. Provjerite i budite sigurni da vaš lubrikant ili sredstvo koje ste upotrijebili za vlaženje odnosno podmazivanje ne uzrokuje upravo suprotno. Mnoga sredstva privremeno popravljaju sliku, vlaže područje ali dugoročno zbog svog sastava izazivaju ponovnu iritaciju a time i suhoću.
Suhoća rodnice ipak je najčešće povezana s padom razine estrogena u vrijeme ulaska u perimenopauzu odnosno menopauzu. Estrogen je važan za zdravo, čvrsto i vlažno tkivo vulve i vaginalno tkivo, odnosno tkivo koje okružuje vaginalni otvor. To je tkivo prepuno hormonskih receptora na koje se veže estrogen. Kada dođe do pada razine estrogena ti se receptori nemaju na što vezati. Vaginalno tkivo postaje suho, tanko i nedovoljno hidratizirano a stidne usne postaju tanje i lomljivije. Vaginalni otvor i kanal mogu postati ``atrofirani``. Javlja se vaginalna suhoća, poznata i kao vaginalna atrofija.

Pad razine estrogena u vrijeme dojenja i menopauze

Tijekom perioda menopauze, dolazi do prestanka menstrualnog ciklusa i prestanka ovulacije. Ovulacija je usko povezana s razinom estrogena jer upravo estrogen potiče ovulaciju. Prema nekim istraživanjima, gotovo polovina žena u vrijeme menopauze pati od bolnih spolnih odnosa.
Za vrijeme dojenja, tijelo pak pokušava potisnuti ovulaciju pa žene koje doje obično nemaju uopće ili nemaju redovitu mjesečnicu. Vaginalno tkivo većine dojilja slično je tkivu žene za vrijeme menopauze. Javlja se bol, suhoća, pad tonusa I elastičnosti vaginalnih stijenki i vaginalna atrofija a tkivo postaje tanje i osjetljivije. Veliki postotak žena ističe da im je ta bol prisutna čak i 6 mjeseci nakon porođaja.

Što možemo poduzeti ukoliko nas muči suhoća rodnice?

1. Posjetite ginekologa, dijagnosticirajte razlog problema i isključite infekciju kao eventualan razlog suhoće rodnice

2. Razmislite o prirodnim hidratantnim kremama ili gelovima

Ukoliko tražite proizvod prirodnog porijekla, bez hormona i bez štetnih sastojaka, probajte DermaWise VaGel. Osim što će hidratizirati kožu vulve, on će redovitim korištenjem, potaknuti i vašu prirodnu vaginalnu vlagu, a što je bolje od prirodne produkcije zdravog vaginalnog sekreta? VaGel je nakon 28 dana redovitog korištenja kod svih ispitanica testne grupe potaknuo prirodno vlaženje rodnice.

Osim što potiče stvaranje prirodne vaginalne vlage, VaGel u svom sastavu ima ekstrakte koji djeluju na mukozna tkiva, povećavaju prokrvljenost i sintezu kolagena i tako vraćaju izgubljenu elastičnost i tonus vaginalnim stijenkama. Na taj način, VaGel se aktivno bori protiv znakova vulvo-vaginalne atrofije.

Bonus savjet: nanesite ga dodatno 10-ak min prije spolnog odnosa. Možete očekivati da će doći do izraženog osjećaja sužavanja vagine. Naravno, boljim kontaktom i sam spolni čin  biti će uzbudljiviji.

VaGel – gel za poticanje prirodne vlažnosti rodnice

Original price was: 33,00 €.Current price is: 28,05 €.

Osjetite razliku i zadivljujući učinak 

VaGel je idealan za žene koje osjećaju suhoću rodnice te gubitak elastičnosti i tonusa vaginalnih stijenki uslijed procesa starenja, menopauze, hormonalnih promjena, operativnih zahvata i sl. VaGel je idealan i za žene koje žele djelovati preventivno nakon porođaja, perioda dojenja  i sl.  Gel sadrži 98% sirovina prirodnog podrijetla te visokokvalitetne ekstrakte Manjakani  i Hamamelis. Ovi sastojci prokrvljavaju mukozne stijenke te povećavaju elastičnost i sintezu kolagena. Redovitim korištenjem  podržati ćete prirodno vlaženje rodnice, povećati tonus, elastičnost, senzibilnost i intimni užitak.

 

3. Koristite lubrikant

Isprobajte naš lubrikant SLICK. SLICK sadrži 99.5% sastojaka prirodnog porijekla. To je lubrikant koji čuva vaginalnu floru svojom nježnom formulacijom na bazi vode i Aloe Vere. Njegov je pH u rangu pH zdrave vagine od 3.5 do 4.5.

Ukoliko patite od suhoće, nanesite SLICK na vanjsku stranu vaginalnog otvora. Pri bolnim spolnim odnosima uglavnom se preporuča da oba partnera koriste lubrikant. Naš je savjet, birajte lubrikante prirodnog porijekla sa što manje sastojaka. Birajte lubrikant na bazi vode i Aloe Vere. Birajte lubrikant bez mirisa, bojila, parabena, silikona i svih potencijalnih iritansa, uključujući i stimulanse. Lubrikant vam može značajno olakšati spolne odnose ali ne zaboravite, lubrikanti ne liječe simptome suhoće rodnice. Oni su samo kratkotrajno, pomoćno sredstvo koje će vaše spolne bolne odnose učiniti ugodnijima.

Ukoliko želite trajnije riješiti problem, u kombinaciji s prirodnim lubrikantima, koristite kreme ili gelove koji će potaknuti vašu prirodnu vlagu poput DermaWise gela – VaGel.

SLICK Intimni Lubrikant Na Bazi Vode – 150ml

Original price was: 15,50 €.Current price is: 13,18 €.

Prirodni Intimni lubrikant na bazi vode i Aloe Vere

Intimni lubrikant, premium kvalitete, na bazi vode i Aloe Vere.  Receptura koja savršeno imitira prirodnu vaginalnu vlagu.  Ne izaziva iritacije, štiti vaginalnu floru i podržava zdravu Ph vrijednost. Idealan je izbor za žene, muškarce i za parove. Sadrži 99,5% sastojaka prirodnog porijekla.

Ne sadrži parabene, silicone,  umjetna bojila, arome i mirise – ispitan pod nadzorom ginekologa

4. Možete probati i estrogenske kreme ali provjerite sa svojim liječnikom je li takva krema sigurna za vas

5. Radite vježbe za mišiće dna zdjelice

Vježbati mišiće dna zdjelice možemo naučiti sami. S vježbama je najbolje započeti što prije, obavezno nakon porođaja. Ukoliko vam je teško započeti, pronađite fizioterapeuta ili vježbajte pilates. Stručni pilates instruktor uvijek vodi računa o mišićima dna zdjelice. Postoje specifične vježbe koje mogu pomoći za opuštanje mišića kao i vježbe koje će pomoći jačanju mišića. Zdravi mišići dna zdjelice pomoći će vam da ponovno uživate u  spolno aktivnom životu.

Dakle, hormoni nisu jedini koji će utjecati na pad libida i bolne spolne odnose. Disfunkcija mišića dna zdjelice kao i vaginalni tonus, te elastičnost vaginalnih stijenki također mogu biti uzrok boli. Više o vježbama za dno zdjelice pročitajte na našem blogu

Suhoća rodnice ne znači kraj spolnim odnosima

Ukoliko patite od suhoće rodnice ili vaginalne atrofije i imate bolne spolne odnose, znajte da to nije normalno stanje i da ga ne morate prihvatiti.
Razgovarajte s vašim partnerom. Razgovarajte s vašim ginekologom. Pronađite najbolji proizvod za sebe. Isprobajte DermaWise prirodne lubrikante i DermaWise VaGel, gel za poticanje prirodne vlažnosti rodnice. Imajte kvalitetniji spolni život i uživajte u životu.

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet. Obratite se svom ginekologu prije uporabe bilo kojeg preparata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)